Takaperin insinöröinti :)

 Aihe 3d mallinnus, 3d tulostus

Takaisinmallinnus eli reverse engineering (eli takaperin insinöröinti 🙂 )

Reverse engineering tarkoittaa käytännössä (fyysisten kappaleiden osalta) jo olemassa olevan kappaleen mallintamista piirustuksiksi ja/tai CAD-malliksi ja näiden käyttämistä esineen uudelleen tuottamiseksi tai esimerkiksi mainosmateriaalia varten. Jossain tapauksissa uudenkin tuotteen muotojen hakeminen saattaa olla mielekkäämpää tekemällä ensin suuntaa antava malli perinteisempiä metodeja käyttäen (esim. muovailuvaha, savi) ja kun ollaan tyytyväisiä kappaleeseen skannataan ja mallinnetaan se vasta jälkikäteen. Myös jo olemassa olevan tuotteen markkinointia varten on usein järkevää tehdä siitä 3d-malli, mikä avaa uusia mahdollisuuksia mainostamiseen.

Usein 3d-mallinnus ja -tulostaminen mielletään vain uusien suunnitelmien toteutustyökaluiksi mutta niitä voidaan hyödyntää myös projektien alkamisen jälkeen ja jo olemassa olevien kappaleiden monistamiseen. Kyse voi olla esimerkiksi laitteen osasta jota ei enää valmisteta, on vaikeasti ja kalliisti saatavilla tai josta ei ole enää olemassa kuin yksittäinen kappale tai kulunut muotti.

Esimerkkejä takaisinmallinnuksen hyödyntämisestä varaosissa

Oheisessa kuvassa on esillä Ikean hyllyn liukulukitus joiden käyttö kalusteissa oli jo loppunut eikä niitä ollut tarjolla erikseen ostettavaksi aikaisemminkaan. Niiden mentyä rikki päätin valmistaa itse uudet ja tehdä niistä samalla paremmin kulutusta kestävät muutamia ominaisuuksia muuttamalla.

Toinen hyvä esimerkki on kipsitulostimemme tulostuskelkan hajoaminen. Siitä hetkestä kun totesin vaurion, oli uusi, tulostettu kelkka käytössä alle vuorokaudessa. Kun käytössä olivat hajonneen kelkan osat, sain niistä kohtuullisella vaivalla otettua mitat ja mallinnettua uuden, parannellun version.

Asiakkaillemme olemme mallintaneet samalla tavalla varaosia kalliisiin laitteisiin johin osien saaminen on tarpeettoman vaikeaa, kallista, aikaavievää tai mahdotonta. Tarvittaessa mallinnettava osa voidaan 3d-skannata mallintamisen avuksi mutta pelkkä skannaus ei yksinään tuota helposti muokattavaa mallia. Tästä syystä mittatarkat osat on aina syytä tehdä CAD-malliksi enemmän tai vähemmän käsin.

Piirustukset, simulointi, markkinointi, entisöinti

Muita mahdollisia tarpeita takaisinmallinnukselle ovat mm. vanhojen osien dokumentointi ja arkistointi, vanhan tuotteen parantelu simuloimalla tai tekemällä koeversioita sekä jo mainittu markkinointimallin teko. Myös vanhojen ajoneuvojen entisöinnissä törmätään usein tilanteeseen, jossa vanhoja osia ei enää ole saatavilla ja halutaan kuitenkin mahdollisimman lähelle alkuperäistä oleva osa. Silloin 3d-skannaus ja -tulostus voi olla paras vaihtoehto. 3d-malli saadaan parhaassa tapauksessa aikaiseksi myös ilman alkuperäistä osaa, jos on olemassa muutama kuva ja ainakin yksi mitta osasta.

Ota yhteyttä

Jos kiinnostuit takaisinmallinnuksen mahdollisuuksista tai sinulla kysyttävää siihen liittyen, ota yhteyttä alaoikealla näkyvän napin takaa pomppaavan lomakkeen, tarjouspyyntölomakkeen tai sähköpostin kautta. Voit myös soittaa numeroon 050 3255 722. Otitpa yhteyttä miten tahansa, pyrimme vastaamaan nopeasti ja auttamaan parhaamme mukaan 🙂

Suositeltuja uutisia
Ota yhteyttä

Kysy lisätietoja, anna palautetta tai kirjoita meille muuten vaan.