Tammerneonille mainostornien pienoismallit

 Aihe 3d mallinnus, 3d tulostus

Tarvekartoitus ja mallinnus

Tammerneon otti meihin yhteyttä mainostorniensa rungon tulostamisesta pienoismalliksi. Kyseisten tornien korkeus on todellisuudessa n. 24 metriä + jalusta ja niistä oli tarkoitus tehdä näyttävänkokoiset mutta silti helposti käsiteltävät pienoismallit. Mallinsimme piirustusten pohjalta 3d-mallin suhteeseen 1:48, jolloin tornin korkeudeksi tuli alustan kanssa reilu puoli metriä. Malli hyväksytettiin asiakkaalla, minkä jälkeen päästiin itse tulostuksen valmisteluun.

Päätimme käyttää mallien tulostamiseen sekä kipsi- että SLA-tulostusta. Jalustan tulostaminen kipsistä antaa sille sopivasti painoa, minkä ansiosta se pysyy hyvin pystyssä. Se myös tuntuu ja näyttää hieman betonilta/kiveltä. Itse tornin trussirakenteeseen soveltui parhaiten SLA; se tuottaa parhaan pinnanlaadun kaikista tulostusmenetelmistä ja pienimmätkin yksityiskohdat tulostuvat tarkasti.

Kipsitulosteet ja niiden puhdistaminen

Aloitimme tulosteiden valmistamisen kipsitulostamalla jalustat. Tulostin levittää joka kerrosta kohden 100 mikronin kerroksen kipsi-muovi-komposiittijauhetta koko tulostusalueelle ja tulostaa siihen sidosainetta joka nimensä mukaisesti sitoo jauheen partikkelit tulostetulla alueella toisiinsa. Jauhetulostamisen suurimpia etuja onkin se, ettei erillistä tukimateriaalia tarvita koskaan, sillä tulostamaton jauhe tukee tulostettavaa kappaletta koko tulostusalueen osalta. Tässä tapauksessa tosin kappale ei juuri tukia olisi tarvinnutkaan, koska siinä ei ole roikkuvia ulokkeita tai muita erityisen vaikeita muotoja.

Tulostuksen ja irtomateriaalin puhdistuksen jälkeen kipsitulosteisiin imeytetään vielä syanoakrylaattia tai epoksia tekemään kappaleesta kestävä. Suoraan tulostimesta tullessaan kappaleet ovat vielä melko hauraita.

SLA tulosteet

Samanaikaisesti kipsitulosteiden valmistuksen kanssa aloitimme jo SLA-tulostettavan trussirungon kappaleiden tulostamisen. Lopullisen mallin suurehkosta koosta johtuen rungot tulostettiin useassa osassa ja osien väliin mallinnettiin kiinnitystapit yhdistämistä varten. Yhteensä neljä erillistä tulostusta vaadittiin kaikkien muovikappaleiden tulostamiseen.

SLA-tulosteet vaativat lähes aina tukirakenteen, eikä tämäkään tulostus ollut poikkeus. Rakenteen ansiosta voidaan tulostaa monimutkaisiakin muotoja ja saadaan tulostettava kappale asetettua vinoon tulostusalustaan nähden; se vähentää tulostustaltaan kulumista, kun ei ammuta laserilla jatkuvasti samaan kohtaan ja itse tulosteenkin rakenteesta saadaan yleensä hieman vahvempi kun leikkauspinnat eivät ole kohtisuorassa voimiin joita niihin tulostetta käsiteltäessä kohdistuu. Tukiakenteiden poisto ei yleensä ole vaikein osuus kaikkia projektien osa-alueita ajatellen mutta aikaa ja tarkkuutta se vaatii; erityisesti tällaisten, ohuita osia sisältävien tulosteiden kohdalla.

Tulosteiden maalaus, kasaus ja viimeistely

Kun kaikki tornien osat oli tulostettu ja putsattu, testattiin osien yhteensopivuus kasaamalla ne kokonaisuudeksi. Kun toimivuus oli testattu, purettiin torni taas osiin ja maalattiin runko-osat asiakkaan toivomaan väriin. Maalauksen jälkeen päästiin kiinnittämään tornin osat lopullisesti toisiinsa. Kiinnityskohtiin mahdollisesti tulleet valumat ja epätasaisuudet hiottiin ja korjausmaalattiin vielä kertaalleen. Sitten oli vielä vuorossa tornin kiinnitys jalustaan ja kiinnityskohtien siistiminen.

Ja sitten tornit olivatkin ”jo” valmiita. Me – ja mikä tärkeintä myös asiakas – olimme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Toivomme, että ne auttavat Tammerneonin asiakkaita paremmin hahmottamaan heidän tarjoamansa tuotteet ja näin lisäävän myyntiä.

TL; DR.

Teimme mainostornien pienoismallit asiakkaalle mallinnuksesta lopputuotteeseen saakka. Alla kuvia.

Ota yhteyttä

Jos kiinnostuit 3d-tulostamisen ja -mallinnuksen mahdollisuuksista tai sinulla kysyttävää niihin liittyen, ota yhteyttä alaoikealla näkyvän napin takaa pomppaavan lomakkeen, tarjouspyyntölomakkeen tai sähköpostin kautta. Voit myös soittaa numeroon 050 3255 722. Otitpa yhteyttä miten tahansa, pyrimme vastaamaan nopeasti ja auttamaan parhaamme mukaan 🙂

Suositeltuja uutisia
Ota yhteyttä

Kysy lisätietoja, anna palautetta tai kirjoita meille muuten vaan.